Afect versus relație

Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

În copilărie, persoanele importante din viața noastră, respectiv mama și tata, reprezintă universul nostru, mica noastră “societate”.

Rolul lor este de a ne asigura iubire, afecțiune, stabilitate, validare, de a ne acorda încredere în ceea ce facem, înțelegere, respect și lista poate continua.

De la ei, copilul învață, părinții fiind primele repere din viața lui, aspiră, introiectează, culege atitudini, gânduri, comportamente, unele pozitive altele nu, dorind să fie “ca mama” sau “ca tata”.

Când copilul este mic și nu se poate exprima, nevoia lui de afect este arătată prin plânset sau ridicarea brațelor către mamă.

Dacă mama nu este dispusă să răspundă la nevoia copilului, atunci când el o cere, sau oferă sporadic afecțiune, când are chef sau dispoziție( și atunci putem vorbi de o stare depresivă a mamei), dacă evenimentul se repetă din diverse motive – mama este prinsă cu alte treburi gospodărești, își zice că puține lacrimi nu strică nici unui copil, sau la rândul ei, nici ea nu a primit afecțiune, atenție când era mică, atunci nici ea nu o poate oferi, copilului ei.

În acest caz, copilul de cele mai multe ori, ajunge la concluzia că orice ar face, nu va primi ceea ce-și dorește sau ceea ce are nevoie și ar fi mai bine să renunțe să mai ceară, că oricum nevoile lui nu vor fi satisfăcute.

Adult fiind are toate șansele să atragă persoane sau evenimente care să-i confirme cele spuse mai sus, sau să pară în fața celorlalți o persoană rece pentru că nu știe să-și arate emoțiile, însă sunt și cazuri când copilul crește armonios, cu un atașament sigur, părinții răspunzând imediat nevoilor sale, cu o stimă de sine ridicată, perseverent și o putere foarte mare de a se ridica după un eșec. 

Zi minunată și crede în tine!

Alte postari

Când TREBUIE îți guvernează viața și nici măcar nu știi! TREBUIE este o distorsiune cognitivă, un mod eronat, negativ de a vedea lucrurile, de a

Blog

Despre Psihoterapia Integrativa

În anul 1972 Richard Erskine, scrie “Bazele psihoterapiei integrative”, la Universitatea Illinois. Până în 1976 el a înființat Institutul de Psihoterapie Integrativă în New York.