Distribuie

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Când TREBUIE îți guvernează viața și nici măcar nu știi!

TREBUIE este o distorsiune cognitivă, un mod eronat, negativ de a vedea lucrurile, de a gândi sau ca și cum cineva stă în spatele tău și te presează să ai doar rezultate bune.  

 De cele mai multe ori provoacă stres, perfecționism exagerat ca lucrurile să iasă bine și este în legătură directă cu o stimă de sine scăzută.   Atunci când nu ai rezultatele dorite, apare insatisfacția legată de tot ceea ce întreprinzi, situație care zguduie de cele mai multe ori încrederea în propria capacitate de a gestiona și acționa urmată de neglijarea propriilor nevoi, a hobby-urilor, a lipsei de autodefinire, persoana se sabotează singură, acționând doar prin prisma lui trebuie implementat încă din copilarie când mama spune: ”Trebuie să depui efort, ca să răzbești!” sau ”Trebuie să înveți, ca să ai rezultate bune!”

Identifici deja stresul, perfecționismul dat de imperiosul trebuie dar în egală măsură și povara care i-a fost transmisă copilului, încă din școală.

Chiar este necesar să muncești până la epuizare pentru a realiza ceva?……Nu, nimic nu trebuie, ci vreau, îmi doresc să!…..

Și ca lucrurile să devină și mai stresante, clienta mea a atras în viața sa persoane care i-au accentuat această stare de anxietate, pe care o cunoștea, cu care era familiarizată, fără măcar să realizeze aceasta, cumva ceilalți erau ”oglinda„ ei și tocmai această stare de stres, a determinat-o pe clienta mea să simtă că nu mai poate face fața provocărilor de zi cu zi, este studentă în ultimul an și lucrează în același timp pentru a se întreține, locuind în altă țară, decât cea în care s-a născut, efortul depus pentru a răzbi singură într-o țară străină, fiind minimalizat, consolându-se cu gândul că măcar părinții sunt mândri de realizările ei.

 Satisfacția a apărut în clipa în care, provocând-o să găsească resurse în ea, a conștientizat, a realizat cum și-a „țesut” o parte din viață prin prisma acestei erori de logică, transmisă prin viu grai de către mama sa și cum și-a așezat propriile nevoi, pe locul doi, cum acționa doar prin prisma lui trebuie și nu prin vreau, imi doresc, am nevoie….

Zi minunată și crede în tine!

Alte postari

Când TREBUIE îți guvernează viața și nici măcar nu știi! TREBUIE este o distorsiune cognitivă, un mod eronat, negativ de a vedea lucrurile, de a

Blog

Despre Psihoterapia Integrativa

În anul 1972 Richard Erskine, scrie “Bazele psihoterapiei integrative”, la Universitatea Illinois. Până în 1976 el a înființat Institutul de Psihoterapie Integrativă în New York.